Zapekaný karfiol s cibuľkou a zemiakovou kašou

Skúste zapekaný karfiol aj s cibuľou, dodá karfiolu iskru. Skvelá rýchla večera.

Jedlo je hotové do hodiny (pečenie trvá 20 minút)

Na 4 porcie potrebujeme

1 menší karfiol + 1 dcl vody

1 menšia cibuľa

2 vajíčka

200 ml mlieka

2 PL kukuričného škrobu

soľ, korenie

 

na zemiakovú kašu:

4 veľké zemiaky

1-2 PL masla

3 PL mlieka

soľ

 

Postup

Karfiol nakúskujeme a vložíme do sklenej misy, prilejeme vodu, zakyjeme dôkladne potr. fóliou, prepichneme nožom na 4 miestach, aby sa para vedela dostať von a dáme do mikrovlnnej rúry na 7 minút. Keď je karfiol starší, tak aj na 7 + 3 minút. Pozor pri vyberaní z mikrovlnnej rúry, použite utierku a pri odkrývaní folie pozor na paru.

Karfiol povyberamé do zapekacej misky, pridáme na jemné polkrúžky nakrájanú cibuľu, všetko polejeme cestíčkom, ktoré si pripravíme z rozšľahných vajíčok, soli, mlieka a škrobu. Dôkladne všetko premiešame a dáme priecť na 20 minút pri 220 stupňoch. Pred dopečením ešte pokryjeme plátkami syra a dáme piecť na daších 3-5 múnút, kým sa syr dôkladne neroztopí.

Kašu urobíme jednoducho. Zemiaky uvaríme v šupke. Vydličkou skúšame či sú už dosť mäkké. Potom ich zlejeme, necháme 1 minútu vychladnúť a ešte horúce ošúpame, pridáme maslo, soľ a mlieko a rozmačkáme na kašu.