Dobrý recept sa častokrát šíri ako lavína a podáva sa z ruky do ruky. Mala som to šťastie, že keď som prvý raz robila jahodové guľe, narazila som na recept od Zdendu Polreicha a príprava jahodových gulí ma neodradila ako iné gazdinky, ktoré mali problém s tým, že sa rozvarili, či neuvarili dostatočne, prípadne rozgniavili a nevyzerali na tanieri dostatočne sexi. Oceniteľnou výhodou týchto guliek je, že nemusíte variť zemiaky, následne ich šúpať a strúhať, pretože toto je rýchlejšie 🙂 pokojne aj do polhodinky, ak ich neplníte marcipánom, ale iba jahôdkami. Pri to obaľovaní jahôd do marcipánu sa viete poriadne zabaviť… No tá chuť stojí za to!!! od teraz už budem robiť jahodové gule len s marcipánom.Viete čo je funny, tento recept má Polreich od Pavla Pospíšila, ktorý je teraz v reštaurácii Liviano a vídate ho tiež v nedeľu na STVčke s Kamilou 🙂 Takže diky Pavle za super recept! A diki Zdenek, za to, že ho šíriš. Idem ho teda šíriť aj ja 🙂
Čo potrebujeme?
250 g toastového chleba
150 g hrubej múky (môžete však daj pokojne aj polohrubú)
500 g mäkkého tvarohu
100 g zmäknutého obyčaného masla
100 g krupicového cukru
štipka soli
4 žĺtka
Na plnenie
asi tak 380 g ovocia (jahody, marhule, slivky, ..)
1 balenie marcipánu Dr. Oetker
Na posypanie páni šefkuchári odporúčajú nastrúhať tvrdý tvaroh, cukor a maslo, ja som však dala kóóópec masla a práškový (icing) cukor z Mark and Spenceru, ktorý je veľmi jemnučký 🙂 a môžu byť čerstvé jahody a mandlové lupienky. Samozrejme, je to na Vás akú kombináciu zvolíte a čo máte doma po ruke. Podľa mňa by sa hodilo aj kakao či granko, prípadne mak, alebo opražená strúhanka na masle.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Postup je jednoduchý. Toastový chlieb zbavený kôrky nakrájajte, rozmixujte tyčovým mixérom na malé franforce. Pridajte ostatné suroviny a urobíme cesto, ktoré dáme schladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Ak to potrebujete rýchlo schladiť ako ja, dajte do mraziaku aspoň na 10 minút. Medzitým si nachystajte ovocie a nakrájajte marcipán a dajte variť vodu do veľkého hrnca so štipkou soli.
Rukami tvarujte približne rovnako veľké guľky, ktoré naplňte ovocím, ktoré obalíme v marcipáne – úplne stačí, ak je obalená polovica ovocia, nemusí byť celé. Keď chcete dotvarovať peknú guľku, ktorá by sa Vám nelepila na ruky, pripravte si bokom tanier s múkou. Trochu guľku omúkujte a pekne dohladka dotvarujte rukami.
Nachystajte si cca vždy 9-10 ks guliek a postupne ich varte vždy po 8 minút. Mne sa podarilo urobiť 27 ks. Z toho marcipánových bolo 26. Ak by som ho nevyjedala, bol by vo všetkých…