Dostala som druhý diel kuchárskej knihy od Dity Pecháčkovej s názvom DENÍK DITA P. KUCHAŘKA 2.
Aký je druhý diel?
Dita je výborná kuchárka, s ktorou mám mnohé chute rovnaké. Milujem maslo, ako ona a v neposlednom rade atmosféru, ktorá spolu s jedlom prichádza. Tiež mám rada tradičné a jednoduché jedlá, ale tiež rada experimentujem. Vo finále je dôležité, aby to chutilo, nie aby to bolo exotické a náročné.
Palec hore, Dita. Verím, že popri rodičovskej dovolenke varíš a chystáš 3 diel 🙂
Čo som varila ako prvé?
Len čo som knihu dostala, zobrala som si modré a ružové lepiace papieriky. Prečo? Potrebovala som si poznačiť, aké dezerty (ružovou) a aké jedlá (modrou) musím (áno, musím) uvariť! Možno to poznáte…. Čítate si recept a pri tom si už modelujete v mysli, ako to chutí, ako to vylepšiť, ako nahradiť to-či-ono. Takéto stavy ja mávam bežne. Pre mňa sú kuchárske knihy ako beletria. Vnímam za každým receptom príbeh, kde sa zoznamujem s hlavnými hrdinami i tými, ktorí sú vo vedľajších rolách, ale bez nich by príbeh nemal ten správny šmrnc. A tiež tam vždy nájdem zápletku, vyvrcholenie a na záver to vždy končí happy endom 🙂 Niektoré sú aj sfilmované na mojom youtube.
Ako prvé som pripravila Kakaový tvaroh (strana 72). Bol to rýchly nedeľný recept. Také malé a rýchle sladké pod zub. Ale to sa varením ani nedá nazvať 🙂 Reálne varenie nastalo pri recepte zo strany 38, kedy ma na prvé prečítanie zaujali Špenátovo-ricottové gnocchi s rajčatovou omáčkou. Bola som nútená upraviť mierne recept, pretože bolo cesto na noky dosť riedke a tak som dala viac múky (o dosť viac ako uvádzala Dita). Tento recept bol veľmi dobrý a určite ho ešte budem niekedy variť
Čo plánujem uvariť nabudúce?
Pozerám na kuchársku knihu. Trčia z nej ešte 3 ružové a 3 modré papieriky.
Chystám sa na tieto modré:
- Kapustové karbanáty (strana 68), ale budem ich piecť, nie vyprážať
- Kulajda (strana 93) -určite bude tá Ditina nezabudnuteľná
- Vejce v rajčatové omáčce s fazolemi – toto vidím niekedy na nedeľné raňajky 🙂
Čo sa týka ružových papierikov:
- Mangovo-banánová zmrzlina zo strany 113 (tá kombinácia na prvé počutie spieva)
- Andělský kokosový dort (strana 116) už len vystihnúť príležitosť…
- Džatky s mákem (strana 279) …lebo mak milujem!
„Ak máte doma Ditinu kuchársku knihu, máte doma lásku!