Tofu na šampiónoch, póre a ananáse s hnedou ryžou

Chcela som napísať, že dosť bolo vianočného maškrtenia, ide sa variť a piecť zdravo, lenže to by nebola celkom pravda. Maškrtiť sa dá aj pri takom tofu. Dôkazom toho je toto mňamkové tofu, ktoré mi raz pripravil moj muž ako prekvapenie. Keď som prišla z práce a sadla na barovú stoličku, položil predo mňa voňavý tanier so soté. Prvé sústa boli ako balzam na moje chuťové bunky. Sladučké, krémové, pikantné…

Na toto zeleninové soté bez mäsa (vôbec tam nechýba) budeme potrebovať pre 6 osôb tieto ingrediencie:

2 ks biele/ľahôdkové tofu nakrájané na malé kocky

1 pór

2 PL arašidového oleja

15 ks šampiónov nakrájaných na polovičky a štvrťky

ananás nakrájaný na kúsky (ak nemáte po ruke čerstvý, môže byť aj z konzervy)

1 smotana na šľahanie, alebo kokosové mlieko (250 ml)

100 ml vody

soľ

kari korenie

100 g nesolených arašidov

 

príloha

hnedá ryža (2 hrnčeky) + 5 hrnčekov vody + soľ = varíme 30 minút pod pokrievkou

POSTUP: Dajte si najprv variť ryžu. Je to easy. Stačí dať do hrnca ryžua vodu, osoliť. Prykryť a variť. Sem-tam premiešame. Ak je potrebné , možeme doliať vodu.

Pripravíme si veľkú panvicu, dáme do nej olej. Nakrájame si pôr, ktorý na olej osmahneme, potom pridáme naprájané šampióny a tofu. Pridáme nakrájaný ananás a arašidy. Osolíme, okoreníme kari korením. Nešetríme 🙂 Podlejeme smotanou. Aj sa veľmi rýchlo vyparí,  pridáme aj 1 dcl vody. A je to 🙂 Už len čakať na ryžu, kým sa dovarí.

DSC_0213-1