Tie najlahodnejšie kačacie prsia

Do tohto receptu nejdu žiadne extra prísady. Len soľ! Nečudujte sa. Tie najlahodnejšie jedlá sú najjednoduchšie. 

Už som pripravovala kačacie prsia s jablkami, mangom, pomarančami, medom, pivom, šalotkami, … sladko slané kombinácie máme radi. Dnes ma však napadlo, čo tak len soľ. Akože ľudia, toto bol nápad za milión. Vychutnali sme si lahodné kačacie prsia a aj teraz keď sem pridávam tento recept, sa mi pozbiehali slinky na jazyk. Ňom-ňom.

Potrebujeme:

4 kačacie prsia s kožou (ideálne z domáce chovu, ich chuť od kupovaných zo supermarketu veľmi rýchlo rozoznáte!!!)

soľ

voda

Príloha: Pučené zemiaky s opraženou cibuľou na kačacej mastičke

zemiaky

1 červená cibuľa

1 žltá cibuľa

1 biela cibuľa

soľ

 

Postup

Prsia umyjeme, kožu narežeme do tvaru mriežky. Osolíme z oboch strán. Na rozpálenej panvici s hrubým dnom opekáme prsia najprv na strane kože. Pekne pozvoľna, aby nám povytekal tuk. Polovicu tuku pozberáme do pripravenej panvice, opražíme prsia aj z druhej strany, aby sa zatiahli. Potom opäť dáme na stranu kože na 2-3 minútky, nech sa zapečie do chrumkava a vypečie sa všetok tuk. Pozberáme všetok tuk do panvice, kde budeme oprážať cibuľku do zemiakov. Ostane pod kačkou možno 1-2 lyžice tuku. To tak postačuje. Podlejeme vodou (1-2 dcl), osolíme, prikryjeme alobalom a dáme na 10 – 40 minút do rúry na 190 stupňov. Necháme tepelne upravovať podľa toho ako máte radi upravené kačacie prsia. Niekto ich má rad také, že sú ešte v strede ružové, iní ich majú radi kompletne prepečené.

Prsia odkryjeme, zlejeme vodu, ak je jej veľa a necháme 5 minút piecť kožou hore. Nech sa zapečie. Pri servírovaní nakrájame na rezy.

Kým sa robia prsia, uvaríme si zemiaky v šupke do mäkka. Ošúpeme. Rozpučíme a primiešame do nich na kačacom tuku opraženú na drobnučko nakrájanú cibuľu. Ja som dala 3 druhy, ale môžete použiť, akú máte doma. Výborná je aj opražená šalotka. Zemiaky dosolíme podľa chuti. Tuku s opraženej cibuľky pridávame do zemiakov podľa želanej konzistencie.

dsc_0568-2