Tartaletky z quinoy s pečenou zeleninou a cottage cheesom

Okúzlujúce tartaletky ako večera. Takúto dobrotu sme si pripravili v predvečer troch kráľov. No bolo to veru kráľovské pohostenie, pretože muž k týmto tartaletkám urobil aj kus mäsa z hovädzinky. Prsty sme si oblizovali a tak som sa najedla, že fitko som odložila na druhý deň. Ach, táááá, moja diéta.

Korpus

150 g quinoa

400 ml voda

1 zeleninový bujón bez glutamanu

2 PL parmezán

1 vajíčko

POSTUP: Quinou si uvaríme vo vode, do ktorej pridáme zeleninový bujón. Po 20 minútach scedíme v hustom sitku a necháme na minútku vychladnúť. Dáme do misky, kde sme si prešľahali vajíčko. Prisypeme trochu parmezánu. Dávame do maslom vymastených foriem na tortičky. Ja som mala malé s priemerom 12 cm. Môžete dať aj do jednej veľkej tortovej formy. Podľa toho aké nádoby na zapekanie máte doma. Ideálne je, ak majú vysúvacie dno.

Plníme

200 g cottage cheese

20 g parmezán nastrúhaný najemno

150 g cherry paradajky

200 g surová cvikla nakrájaná na hranolčeky

1 mrkva

3 PL olivový olej + 1 PL balsamico

2 hrste čerstvý špenát

1 pl krémové balsamico

POSTUP: Kým sa quinoa varí, načistíme si cviklu a mrkvu, nakrájame si paradajky. Do misky dáme olej a balsamico, premiešame a máčame v tom zeleninku, dáme na plech a šup s tým na 20 minút do rúry na 190 stupňoch. Plech dáme na spodú mriežku rúry, nad plechom si necháme mriežku, kde dáme piecť korpusy. Formu/formy si vymastíme maslo a zmes z quinoy dávame malou lyžičkou na dno a po bokoch. Mne zmes vystala na 3 tartaletky. Dáme do rúry na 15 minút.

Vyberieme a necháme na 2 minútky vychladnúť. Potom na dno dáme syrovú zmes: cottage chesse + parmezán. Na to dáme upečenú cviklu, mrkvu a paradajky, na to čerstvé lístky špenátu a krémové balsamico. Môžeme podávať.

Môžete podávať ako hlavné jedlo, ale aj ako prílohu k hovädzieme steaku. Hodí sa k tomu biele suché vino, moje obľúbené je Château Topoľčianky Irsai Oliver.