Špaldové tartaletky s marcinánom, jablkom a posýpkou

Slnko sa prediera cez žalúzie až do stredu kuchyne a siaha na miesta, kde sa počas roka inak nedostane. Kuchyňa pôsobí inak. Romantickejšie. V rúre už vonia sladké cesto a cítim aj cukor. Sladká chuť je ako magnet. Cieľom môjho nového experimentu je vyskúšať novú verziu kysnutého cesta. Jemnejšieho, nadýchanejšieho a maslovejšieho. Milujem maslové cestá.

Toto cesto sa viackrát prekladá maslom a zároveň krásne rastie a rastie a rastie. Preto je po upečení krásne vláčne, presiaknuté maslom a voňavé ako nebo.

Cesto:

150 ml mlieka + 1 sušené droždie + 1 PL hnedého cukru + 1 PL múky (kvások)

400 g hladkej špaldovej múky

100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky

1/2 ČL soli

2 PL práškového cukru

1 žĺtok

200 – 250 mlieka

——————-

50 g studeného + 100 g rozpusteného masla

1 marcipán (150 g)

jablková plnka: 2 – 3 jablká + 1 PL hnedého cukru + 1 PL Zlatý klas

na posýpku: 90 g celozrnnej špaldovej múky + 55 g hnedého cukru +1/2 ČL mletej škorice + 55 g obyčajného masla

mandľové lupienky

——————-

Príprava cesta si vyžaduje čas. Aspoň hodinu. Ideálne hodinu a pol. Najprv si urobíme kvások. Ktorý následne s ostatnými ingredienciami vypracujeme na cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť aspoň 30 minút. Stačí tak krátko, pretože ešte bude mať dosť priestoru na kysnutie.

Vyhrejeme rúru na 180 stupňov.

Cesto si rozvaľkáme na hrúbku 3 cm a pokrájame naň tenké plátky masla (50 g). Poskladáme a opakujeme, ale teraz už natierame rozpustené maslo (100 g). Cesto nám bude postupne kysnúť. Keď maslo minieme. Cesto si rozvaľkáme na výšku 7 mm a vykrajujeme kruhy, ktoré vložíme do maslom vymastených tartaletkových foriem. Rovnomerne rozmačkáme. A vyložíme rozvaľkaním marcipánom. Na marcipán dáme jablkovú plnku a na ňu posýpku. Posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 15 – 20 minút.