Kašlite na donášku, urobte si pizzu doma. Tu sú hneď dva recepty. Jeden pre veľmi hladných s už kúpeným cestom a druhá, keď chcete špaldovú pracne urobenú, ale chutnú pizzu.
PIZZA No. 1 – Lahodná domáca špaldová pizza
Potrebujeme
1 PL sušeného drožia Dr. Oetker
1 PL hnedého cukru
250 ml vlažnej vody
375 g hladkej špaldovej múky
1/2 PL soli
2 PL olivového oleja
Čo dať na cesto?
- pasírované paradajky v tetrapaku –
- čerstvé šampióny/šunka/tvrdý syr/kukurica/… to je nás
- bylinky ako tymián či bazalka – ideálne ak sú čerstvé
Postup
Do menšej misky dáme droždie, cukor a vodu. Premiešame a misku necháme (ideálne na teplom mieste) cca 10 minút odležať. Medzi tým do väčšej misy dajte múku (sypte ju tam z výšky, aby sa pekne predýchala), soľ, olej. Potom vlejeme kvások a rukou vymiešame hladučké predýchané cesto. Vytvarujeme súmerný bochník, posypeme múkou, priprijeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Potom bude mať dvojnásobnoú veľkosť – cca 30-50 minút.
Predhrejte rúru na 225 stupňov. Vyberieme cesto na dosku. Z tohto cesta vystanú 4 menšie pizze. Každú pizzu vyvaľkáme na placku s priemerom do 30 cm, prípadne ovál, aby sa Vám na veľký plech zmestili dve. Položte na plech, ktorý je vystlatý pečiacim papierom. Vytvarujte prstami okraje a potrite paradajkovým pyré – pokojne aj 6-8 lyžíc na jedno cesto. Okraje nepotierajte, nechajte ich holé. Potom ľubovoľne dochuďte zeleninou, syrom či šunkou. To je na Vás.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút, až kým okraje nebudú do zlata. Pozor, aby ste ju neprepiekli, inak bude suchá.
PIZZA No. 2 – Rýchla pizza do pol hodiny
Potrebujeme
2 cestá na pizzu z obchodu (odporúčam z Billy, ale dobré je aj z Lidla)
paradajkové pyré
6 veľkých čerstvých šampiónov, 3 PL kukurice, 50 g šunky, 200 g syra, 10 zelených olív bez kôstky, natrhaný tymián
Postup
Cesto rozložíne ma plech, potrieme paradajkami a zdobíme podľa nálady. Nezabudneme na tymián. Dáme do vyhriatej rúry na 210 stupňov a pečieme 15 minút. Pozor, aby sme ju neprepiekli, potom je od spodu veľmi tvrdá.