Kozí syr mi ako študentke neskutočne smrdel a vadila mi pachuť, ktorá po ňom ostávala v ústach. S vekom sa však menia chute a ja som sa stala milovníčkou kozích syrov. Mám rada ich kombinovanie so sladkými chuťami. Vyhráva hruška, figy, jablko a med. Naopak vadí mi kombinácia rukoly a kozieho syra – zdá sa mi to zbytočne preexponované.
Na dovolenke v Málage som vyskúšala šalát s kozím syrom v dvoch reštauráciách – jeden bol s figami a medovo limetkovým dresingom, druhý bol s hruškovými a jablkovými hranolkami. K tomu samozrejme nechýbala Sangria 🙂
Spomienky na tieto chute štipľavého syr a sladkých lepkavých chutí si rada pripomínam aj doma, je to pre mňa taka malá odmena.
Skúste tieto dospelácke chute i vy. Na jednu porciu potrebujete:
2 hrste poľného baby šalátu
1 kozí syr (osvedčil sa z LIDLa) – pre začiatočníkov stačí polovica
1 veľká figa
dressing: 2 PL olivový olej, 0,5 PL med, 1 strek limetková šťava, 0,5 PL balsamico
Pri príprave šalátov je niekedy návod nepotrebný. Je tomu tak i teraz. Dovoľte mi len jednu radu – kozí syr nekrájajte, stačí ho nadrobiť prstami.