Ryžová torta s hrozienkami

Milujem ryžový nákyp, preto som ho povýšil na tortu. Pre chvíle, keď chcete prežiť výnimočnú udalosť aj vo všedný deň.


príprava: 1 hodinu /varenie: 20 min., pečenie 20-30 min./

Potrebujeme

1 a ½ hrnčeka gulatozrnnej ryže
2 hrnčeky vody
¼ ČL soli
2 hrnčeky polotučného mlieka
2 vajíčka
1 vanilkový cukor
3 PL hnedého cukru
2 PL 82% masla
2 hrste sušených hrozienok
1 PL masla a 1 PL strúhanky na vymastenie a vysypanie formy

Postup

Do väčšieho hrnca dáme ryžu, zalejeme vodou a varíme. Miešame. Keď sa voda vyparí dolejeme hrnček mlieka, pridáme soľ a 1 PL cukru. Stále občasne miešame. Dolievame mlieko a varíme kým ryža nie je al dente. Celkovo cca 20 minút. Medzi tým si vymiešame v miske žĺtka, vanilkový cukor, 2 PL cukru a rozpustené maslo. Vyšľaháme bielka.

Do odstavenej ryže dáme hrozienka, poriadne premiešame. Vmiešame žĺtkovú hmotu a potom  ľahko vmiešame aj bielka. Dáme do maslo vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Pečieme cca 20-30 minút pri 200 stupňoch.

Podávame ešte teplý s čokoládovým pudingom, alebo sirupom či sám.