Cez víkend som si listovala v ocinovej kuchárske knihe. Zas a znova som listovala v Polreichovej knihe z roku 2010, ktorá bola jeho pokusom priblížiť českú kuchyňu trochu inak. Myslím, že minimálne receptom na tento rebarborový koláč s „drobenkou“ sa mu to podarilo. Diki Zdendo za recept na toto rýchle kysnuté cesto a úžasný vláčny koláčik. Ako ináč, tento recept má niekoľko ap-grejdov, ktoré som si obľúbila počas môjho vyvárania a vypekania.
cesto
1 sušené droždie + 1 PL hnedého cukru + 50 ml mlieka = kvások
500 g hladkej špaldovej múky
2 pl práškového cukru
100 g Hery
soľ
1 vajíčko
200 ml vlažného polotučného mlieka
ovocná plnka
600 g čerstvého sezónneho ovocia – ja som dala rebarboru (450 g) a jahody (150 g)
5 vanilkových cukrov Dr. Oetker
posýpka
30 g masla
100 g polohrubej múky
100 g jemného kryštálového cukru
ako na to?
Urobíme si kvások. Pridáme ho do misy, kde už máme múku, cukor, maslo, soľ, vajíčko. Prilejeme mlieko a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme si ho na veľkosť plechu. Dáme si ho do plechu, ktorý máme dôkladne vymastený maslom.
Na to dáme ovocnú plnku. Pripravíme si ju tak, že vhrnci dáme rebarboru a primiešame cukor. Varíme, cukor sa rozpustí a rebarbora trochu pustí vodu, miešame max 2 minúty a potom odstavíme. Primiešame jahody na krájané na kúsky, tie variť v cukre nemusíme. Dáme na vrch koláča.
Necháme kysnúť a medzi tým si pripavíme mrveničku. Posypeme vrch koláča a pečieme 30 minút pri 160 – 170 stupnoch.
Koláčik je nadýchaný a vďaka maslu v ceste nie je suchý. Môžete podávať so zmrzlinou, alebo len tak 🙂