O raw dnes počúvame z viacerých strán. Niekto tomu prepadne, iní radšej ostanú pri starom osvedčenom varení na ohni. Avšak nestretla som sa ešte s nikým, kto by povedal fuj na RAW koláčiky a dezerty. Veď čo už len môže byť zlé na orieškoch, avokáde, kokose či kakau? Mne v raw koláčikoch neskutočne zachutil mak.
Poobzerala som sa po nete, pobehala 3 obchody, aby som mala všetky potrebné suroviny a šla som na to. Najprv som mala napísaný recept, ktorý sa chystám robiť, ale osud to zariadil inak. Ochutnávala som a pridala som napríklad viac kakaa, ako aj vody, aby sa krém mohol poriadne rozmixovať a bol hladučký.
korpus
40 g mletý mak
80 g sušené ďatle
20 g sušené brusnice (kupovala som v mlyne Zrno)
2 PL kakaového prášku z nepražených kakaových bôbov (od Vita Food School)
2 PL vody
krém
200 g kešu oriešky namočené vo vode 5-8 hodín
2 PL medu
50 g kakaové maslo (roztopené)
1 vanilkový struk Dr. Oetker (vyškrabte zrniečka)
šťava z pol citróna
8 PL vody, pripadne aj viac
Korpus urobíte tak, že všetky suroviny dáte do mixéra. Mala by sa utvoriť hrudkovitá hmota. Potom ju ešte domiešajte ručne, nech sa všetky časti pekne spoja. Umyjeme mixér a poďme na krém. Všetky suroviny dajte do mixéru a mixujte. Plnka by mala v mixéri pekne rotovať. Potrebuje svoj čas, aby bola krásne krémová a boli rozmixované všetky kešu oriešky. Voda je dobrým pomocníkom.
Ja som robila malé tortičky. Môžete urobiť aj veľkú tortu. Dole dáme korpus, poriadne utlačíme a na to plnku. Ak vám ostane korpus, môžete z neho urobiť guľky. Dáme chladiť do chladničky minimálne na 2 hodiny.
Odporúčam porcovať naozaj malé kúsky. Nie preto, že ste skúpy, ale preto, aby ste to vy a vaši hostia zjedli. Je to naozaj sýty koláčik 🙂 ten kúsok na fotke je pre dvoch ľudi. Jeden človek to zjesť nedokáže.