Mamina mi doniesla ríbezle. Plnú misku. Veľmi sa mi hodili, pretože som robila pšenový nákyp. Keď ho robievam z ryže, tak zvyknem k nemu robiť redší čokoládový puding. Ale keďže teraz čokoládu a kakao nejem, kvôli tomu že kojím a vyvarujem sa alergénom, keďže mňa ako dieťa trápil atopický ekzém, tak bol ovocný kompót.
Na tento nákyp som použila tieto suroviny. Ako vidíte na fotke, použila som malú zapekaciu misku. Ak chcete nákyp pre viac osôb, tak zdvojnásobte suroviny.
250 g pšena
250 ml vody
300 ml mandľového mlieka
nakrájané sušené marhule (voliteľne)
2 domáce vajíčka (preto je taký žĺtý!)
štipka soli
1 – 2 PL hnedého cukru (keďže pšeno má nasladlú chuť, tak nie je potrebné dávať veľa cukru)
ríbezle a hnedný cukor
Pšeno dôkladne premyjeme teplovou vodou. Zalejeme vodou a varíme. Osolíme. Keď sa odparí, tak prilejeme mandlové mlieko. Necháme torchu vychladnúť. Primiešame žĺtka, cukor a nákrájané marhule. Vmiešame penu z bielok.Zapekaciu misku si vymastíme maslom a vysypeme špaldovou krupicou. Dáme tam pšenovú zmes. Uhladíme a pečieme pri 170 stupňoch približne 20 – 25 minút.
Do hrnčeka dáme odstonkované a umyté bobuľe ríbezlí. Prisypeme hnedný cukor. Povaríme 2 minúty. Ovocie krásne pustí šťavu.
Pšenový nákyp podávame teplý ale chutný je, aj keď vychladne.