Kto chodieva do Ikei, tak určite videl malé zelené princess tortičky. Už dlho som sa chystala, že ich vyskúšam. Urobila som jednu takú mini s priemerom 18 cm. Je to jednoduchý koláč a určite sa ním zavdačíte každému. Veľmi nám chutiť. Mne najmä kvôli tomu, že som marcipán loverka.
Piškóta z 3 vajec:
3 žĺtka
3 PL cukru
3 PL vody
3 PL rozpusteného masla
3 PL múky
1/2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
3 vyšľahané bielka
3 PL brusnicového džemu
200 ml tortovej šľahačkovej smotany + 1/2 PL práškového cukru
1 balenie marcipánu
zelená gélová farba Dr. Oteker
Postup
Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, primiešame maslo a vodu, primiešame múku a prášok do pečiva a na záver vmiešame vyšľahané bielka. Vylejeme do formy s priemerom 18 cm, ktorú vyložíme papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch cca 25 minút.
Ke’d korpus vychladne potrieme džemom. Na to dáme vyšľahanú smotanu s trochou práškového cukru. Vytvarujeme do tvaru polguľe. Trochu šľahačky si dáme do špricu na finál zdobenie.
Na marcipán dáme trochu farby a v rukách premiesujeme. Pridávame farbu, až kým nebude mať želanú farbu. Razdšej pridávajte postupne, ench to nepreženiete 🙂 Marcipán rozmačkamá na placku, dáme medzi dve fólie a vyvaľkáme. Nanesieme na korpus, opatrnepopritláčame. Pretŕčajúci marcipán odrežeme a zjeme :-). Boky tortičky zdobíme šľahačkou a môžeme dať trochu aj na vrch. Necháme zachladiť aspoň na 30 minút. Lepšie sa potom krája. Krájame ostrým nožom. Zjeme do 48 hodín.