Plnená ačokča

Moja stará mama je prototypom výmyselníčky, fajnšmekerky, rada robí experimenty a skúša nové veci. Hyperaktívna žena aj pred 80-tkou. Posledná plodina, ktorú mi dala na vyskúšanie bola ačokča, ktorú vypestovala na plote. Keďže chutí ako niečo medzi uhorkou a paprikou, tak som z nej skúsila pripraviť plnenú papriku. Bola som pripravené, že ak mi to nebude chutiť, spláchnem to. Ale už vopred mi logika napovedala, že sa na tom nemá čo pokaziť. A tak aj bolo.

Keď robím plnenú papriku, papriku nikdy nejem 🙂 Vždy ju „vyzlečiem“. Milujem len tú paradajkovú omáčku, ktorá musí mať echt červenú farbu a guľky 🙂 Ale neviem si predstaviť, robiť plnenú papriku bez papriky. Pretože jej chuť, ktorá sa vyvarí v omáčke, nevie nič nahradiť!

Ačokča dodala omáčke výbornú chuť a vôňu. Ako keby som dala vyvariť nielen papriku, ale aj uhorky. Naozaj výborné!

Potrebujeme

3/4 hrnčeka gulatozrnnej ryže

2x 3/4 hrnčeka vody

soľ

400 g mletého hovädzieho mäsa

soľ a korenie

2 vajíčka

10 ks ačokča

 

paradajkové pyré

konzerva celých paradajom, alebo čerstvé paradajky zbavené šupy

voda

1 -2 PL hnedého cukru (kto má ako rád)

soľ

oregano

2 PL hladkej múky

 

Postup

Uvaríme si ryžu. Do uvarenej ryže vmiešame mäso, vajíčka, dochutíme. Mamina dáva aj cesnak. Ja som nedala 🙂 Cez pracovný týždeň sa mu vyhýbam kvôli pracovným stretnutiam 🙂 Plníme vyčistené ačokče, ktoré zbavíme vnútornej „tyčinky“ a jadierok. Zo zvyšku urobíme guľky.

Do hrnca dáme pyré, ošúpané paradajky a dolejeme vodou. Ochutíme. Dáme uvariť naplnené ačokče a guľky. Varíme na miernom ohni cca 10 minút, vyberieme.

Paradajkovú omáčku zahustíme múkou rozmiešanou vo vode. Lejeme ju do omáčky cez husté sitko a miešame po dne. Ja potom ešte pre istotu vždy omáčku premixujem tyčovým mixérom. Necháme prejsť varom.

Do uvarenej omáčky dáme späť plnené ačokče a guľky. Servírujeme s chlebíkom, alebo so zemiakovým pyré.
dsc_0275-2

dsc_0280-4

dsc_0273-1