Do chrumkava pečené zemiaky tak, aby sa nepripiekli

Milujem pečené zemiaky a nič ma nevedelo viac nahnevať ako to, že sa prilepia o pekáč či papier na pečenie. To je však už dávno minulosťou. Ako je to teda s tým pripekaním?

Či už pečiete zemiaky priamo na plechu, alebo na papieri na pečenie, v momente keď už sú krásne zapečené zo spodnej časti a chcete ich podobrať a otočiť, aby sa zapiekli rovnomernejšie, určite sa vám stalo, že sa nedali podberačkou odlepiť z dna 🙁

Ako na to?

Stačí ak ich hneď po vybraní z rúry podlejete trochou prefiltovanej vody (30 – 50 ml), ktorú nakláňaním plechu dostanete pod každý zemiak. Momentík počkajte a potom podberačkou ľahko prevrátite zemiaky a môžete ich ešte doopekať z ostatných strán. Nebojte sa, voda sa vyparí a zemiaky ostanú krásne chrumkavé.

  • Aby boli zemiaky chrumkavé – osoliť ich stačí až po dopečení či ku koncu pečenia
  • Plech, alebo papier na pečenie potrite 82 % maslom, alebo bravčovou masťou
  • Zamiačiky budú vďaka tejto finte s vodou nerozmiagané a celé, váš plech sa vám tiež bude lepšie umývať 😉

 

DSC_0075_kopia