Najlepší jablkový koláč je štajerský

Stále u mňa vedie tento koláč, myslím, že to pomaly bude už aj desať rokov… ale ten čas letí. Posledný víkend sme si ho upiekli pre zmenu z celozrnnej špaldovej múky. Striedam to, raz pšeničná, inokedy špaldová. Aspoň z polovičnej dávky na menší plech, ale veľmi mi po ňom srdce pišťalo…

Tak tu je receptoš na tú polovičnú verziu:

CESTO:

300 g celozrnnej špaldovej múky

1/2 balenia prášku do pečiva

25 g práškového cukru

1/4 ČL soli

100 g masla

125 ml mlieka

 

PLNKA:

1 kg ošúpaných a nahrubo nastrúhaných jabĺk

2 PL citrónovej šťavy

60 g hnedého cukru

3 hrste hrozienok

3 nahrubo nasekaných vlašských orechov

 

POLEVA:

3 PL citrónovej šťavy

1 PL vody

5-6 PL práškového cukru

Spracujeme cesto a dáme na 1 hodinu do chladničky. 2/3 vyvaľkáme na veľkosť plechu + okraje. Cestom vystelieme malý plech (polovicu z veľkého plechu) – aj po bokoch do výšky 1,5 cm. Na to navrstvíme a rukou uhladíme jablkovú plnku. Na to dáme mriežku.

Pečieme 30 minút pri 190 stupňoch, respektíve, kým sa kraje pekne oddelia od plechu a vidieť, že sa upiekli. Pozor, nenechajte koláč veľmi preschnúť, aby bol dostatočne šťavnatý. Hneď ako ho vyberiete, potrite ho celý polevou, najmä miežku, aby zmäkla.

Najlepšie sa krája chladný.