Najjednoduchší a najchutnejší džem na svete & 3 dilemy

Domáci je najlepší! Urobte si ho jednoducho a bez námahy...

Už som skúšala robiť džem a lekvár bez cukru i s cukrom, s príchuťami aj bez, s malými kúskami ovocia aj zo šťavy. Najviac nám však chutil a najrýchlejšie sa minuli dva druhy – Dia a z Gelfixu.

Dilema č. 1: Dá sa uvariť džem pre diabetikov?

Dá sa všetko! Dia džem bez sacharózy som pripravila s pomocou obsahu zo zázračnej modrej krabičky 🙂 Nájdete to v obchode ako: Želírovací ovocný cukor (3:1). Je určený na spracovanie 700 g ovocia, ale ja som dala až 800 – 900 g 🙂 pretože nemám rada džemy pevné ako remeň.

Ovocie som nakrájala na malé kusky, tj. 1 jahodu som rozkrájala na 4-8 ks. Je to pracné, ale stojí to za to. Efekt je 100 percentný.

Dilema č 2: Čo tie čísla na gelfixe znamenajú?

Džem urobený s Gelfixom alebo so želírovacím cukrom. Tak to je stará známa klasika mojej mamky. Ostala som jej po experimentoch verná aj ja. Na výber sú rôzne pomery 1:1, 2:1 aj 3:1. Takže je na vás aký sladký chcete džem. Čím je vyššie číslo (1:1 až 3:1), tým viac ovocia a menej cukru bude džem obsahovať. Môžete tak sami ovplyvniť a určiť kalorickú hodnotu a chuť džemu či želé. Ak sú jahôdky veľmi sladké, tak určite použite 3:1, ak sú marhule málo sladké, tak dajte Gelfix či želírovací cukor 1:1 alebo 1:2.

Dilema č. 3: Želírovací cukor ALEBO želírovací prípravok Gelfix + cukor

Skúšala som to aj to. Nevidím v tom rozdiel. Tie objemy v nákupnej taške si donesiete domov tak či tak. S tým želírovacím cukrom 3:1 sa mi to celkom páčilo. Postup bol v pár krokoch. Umyté a nakrájané ovocie šup do hrnca, k tomu šup vrecko želírovacieho cukru, priviesť do varu, pozberať penu a šup s tým do pohárikov. Milujem jednoduché zaváranie.

Ak si to prečítali odporcovia želírovacích prípravkou, tak určite ohrnú nosom. Chápem. Ale nám takýto džem chutí. Dávame si ho do jogurtu, používam ho do pečenia, či na raňajky na chlieb. A sú dni, keď ho vyjedám len tak lyžičkou.

Tak ako budete zavárať tento rok vy? Ak máte nejakú dobrú rada. Tak mi napíšte bianka@foodblogerka.sk. Mám rada osvedčené rady a tipy. Vopred ďakujeeem.