Makové koláče sú evergreenom, ktoré myslím si, že chutia každému – makovou štrúdlou s višňami začínajúc, až po makové rezance. Ternom je aj maková torta s vanilkovým krémom, či parené buchy s makom a kopou masla. A tak som s radosťou ochutnala Milkin makový koláč. Od vtedy som ho už piekla zo dva krát a v mojom bruchu skončilo množstvo týchto chutných koláčikov. Ak ste tiež posadnutí makom ako ja, určite ho vyskúšajte.
Na pohľad pôsobí ťažko a sucho, ale keď sa zahryznete, zacítite jemnú maslovú chuť a narazíte aj sladkokyslé višne, ktoré celý koláč príjemnie osviežia. Bez nich by to nebolo ono.
Na 1 plech potrebujeme:
5 vajíčok (ideálne domácich)
250 g práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie Dr. Oetker
1 PL zlatého klasu
300 g pomletého maku
1/4 balenia prášku do pečiva
200 g rozpusteného masla
1 pohár vykôstkovaných višní (majú v Lidl)
Biela čokoládová poleva Dr. Oetker
Postup
Mierne som si upravila postup vďaka čomu je nadýchanejší. Vyšľaháme bielka. Najprv samostatne, potom postupne pridávame cukor. Primiešame pomaly ostatné suroviny v poradí ako sú napísané (okrem višní).
Vylejeme na papierom vystlaný plech. Potom ukladáme višne – pravidelne do riadkov, od kraja po kraj, aby boli v každom kúsku. Potom ich jemne pozatláčame, aby sa vnorili do cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov cca 25 minút.
Vychladnutý koláč nakrájame na obdĺžniky, alebo kocky a pofŕkame bielou polevou. Môžeme tematicky dozdobiť.
TIP: najchutnejší je koláč, ak je mak čerstvo pomletý. Pretože má krásnu čiernu farbu a zároveň je vláčny a nie suchý.