Losos na masle je znamenitý. Nenáročný na prípravu, ale zároveň výnimočný na chuť. Lososa mam rada so zemiakmi, ale aj s cestovinou, najmä s tagliatelle. Rýchla večera hotová za polhodinku 🙂
Na lososa potrebujeme
pekný kúsok čerstvého lososa (cca 800 g)
4 PL obyčajného masla
soľ
Postup
Vyhrejem rúru na 180 stupňov. Biely keramický pekáčik si poriadne vymastíme maslom. Lososa si nakrájame na 5 cm hrubé kúsky. Poukladáme kožou dole, medzi kúskami necháme miernu medzierku, pokyjeme zvyšným maslom. Posolíme. Kto má rad výrazné chute, na vrch rybky môže dať nakrájané plátky cesnaku a vetvičku rozmarínu. Zvyknem ho pripravovať aj takého navoňaného. Pečieme 20-30 minút. Medzi tým si urobíme cestoviny s omáčkou.
Na cestoviny s omáčkou potrebujeme
1 balík tagliatelle + soľ + olivový olej do vody – varíme podľa návodu
1 PL masla
1 hrsť nasekaného tymiánu
200 ml smotana na šľahanie
soľ a čierne korenie
2 ČL kukuričného škrobu + 1,5 dcl mlieka
Postup
Omáčka je jednoduchá a rýchla. Na masle osmahneme krátko bylinky, zalejeme smotanou. Osolíme a okoreníme. Povaríme 1 minútu. Potom pridáme škrob rozmiešaný v mlieku. Miešame, kým nezhustne.