Light jahodový džem s javorovým sirupom (bez cukru)

Najobľúbenejší, najvoňavejší, najsladší, najchutnejší, … všetci ho milujeme. Osobne mi vadí, že ten z obchodu je presladzovaný, a preto som urobila verziu, pri ktorej vyjedaní nebudem mať také silné výčitky. A tak sme šli 6. júna do jahodami povestnej Rajky a urobila som ešte v ten deň/večer s kamarátkou Zuzkou džem 🙂

Používame ho do bieleho jogurtu, do nízkotučného tvarohu, na palacinky, do koláčov, na bábovku, … na bagetu s maslom 🙂 Výborný pre diabetikov, pre deti i tehotné. Ani som ho nemusela sterilizovať. Mína sa dosť rýchlo…

Na 6 ks cca 330 ml pohárikov potrebujeme

2 kg jahôd
100 ml javorového sirupu
1 ČL kyseliny citrónovej
1 prípravok na konzervovanie ovocia (dr.oetker)

Postup

1/2 očistených jahôd rozmixujeme tyčovým mixérom, druhú polovicu nakrájame na menšie cca 1 x 1 cm veľké kúsky. Dáme do hrnca so širokým dnom, pridáme sirup, štipku soli a privedieme do varu. Varíme cca 3-5 minút, pridáme kyselinu citrónovú. Premiešame a odstavíme. Vmiešame konzervačný prípravok a hneď dávame do pohárikov. Dôkladne zavrieme a obrátime dole dnom. Dáme do utierky/uteráka a necháme vychladnúť do druhého dňa. Ak ho urobíte veľa a bojíte sa, že ho do pol roka neskonzumujete, tak ho sterilizujte (odporúčam sterilizovať cca 15 minút pri 80 stupňoch).