Mascarpone je top potravina, ktorá je v spojení s citrónom úchvatná. Skúste tento nepečený cheesecake, ktorý je výborným ekvivalenom k pečenemú. Napokoľko pri pečenom je povrch viac náchylnejší na nerovnosti a nepredvídateľné javy. Takto som sa vyhla problému, že by vyzeral neatraktívne. A dokonca aj dobre chutí. Avšak POZOR! To že je nepečený neznamená, že vajíčka sú surové. Varia sa.
Korpus
cca 100 g maslových sušienok – rozdrvené tyčovím mixérom (venčeky)
3 PL hnedého cukru
2 PL masla
2 PL vody
Krém
šťava z 3 citrónov (1 hrnček)
1 PL želatíny (tá od Dr. Oetker na stuženie krémov)
4 vajíčka
¾ hrnčeka cukru
2 PL kukuričného škrobu
2-3 PL citrónovej kôry
500 g mascarpone
150-200 ml smotany na šľahanie
Poleva
1 vajce
1 žĺtko
3 PL cukru
soľ
2 PL citrónovej šťavy
1 PL masla
2 PL smotany na šľahanie
Postup
Predhrejeme rúru na 180 stupňov. Maslom vymastíme tortovú formu. Ingrediencie na korpus zmiešame, dáme do mrazničky na cca 10 minút, potom vyberieme a nanesieme na dno formy. Dáme piecť do rúry na cca 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Uvaríme si hustejší puding – rozšľahané vajíčka, cukor, štipku soli, škrob a ¾ hrnčeka citrónovej šťavy. Medzi tým do veľkej misy (v ktorej finálne budeme všetko miešať, dáme napučať želatínu a 1/4 hrnčeka šťavy. Uvarený citrónový puding pridáme k želatíne do misy, ale nie hneď, ako sa dovarí. Trochu počkáme.
Vyšľaháme si smotanu na šľahanie, pridáme k nej mascarpone a spojíme. Potom to pridáme k citrónovej hmote. Pridáme ešte kôru. Všetko spolu dôkladne miešame. Potom dáme na korpus.
Polevu si urobíme tak, že varíme na puding všetko okrem smotany a masla – ideálne metličkou, aby sme nemali hrčky. Smotanu a maslo primiešame až po dovarení. Prelejeme do omáčkovníka, alebo inej nádoby, z ktorej sa nám to bude dobre liať na vrch torty. Zhobíme hrotom noža, špajdlou, alebo vidličkou.
Chladíme v chladničke minimálne 4 hodiny.