V poslednom čísle magazínu TASTE som našla zaujímavý recept, ktorý ma inšpiroval na prípravu tohto krúpového nákypu. Určite niečo zaujímavé pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a laktóze 🙂 ale aj pre ostatných, ktorí chcú ochutnať ľahučky voňavý nákyp s príchuťou exotiky.Budeme potrebovať:
250 g pohánkových krúpov
3 celé vajíčka
1 vanilkový struk
70 g kokosového cukru (alebo hnedého cukru)
400 ml kokosového mlieka (ideálna cena je v Mark & Spancer)
šťava z jedného veľkého pomaranča
šťava z jedného citróna
šťava z jednej limetky
1 PL nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného pomaranča, alebo 1 PL kandizovanej kôry z citrusov (tiez majú v Mark and Spencer)
Postup je rýchly a jednoduchý.
Predhrejeme si rúru na 160 stupňov. Krúpy si uvaríme 5 minút vo vode. Potom zlejeme z vody, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Do veľkej misy si dáme 3 vajíčka, ktoré prešľaháme, pridáme k nim cukor a vanilkové zrniečka zo struku. Ak nemáte struk, použite menej trochu menej cukru a dajte vanilkový cukor, alebo tekutú vanilkovú esenciu. Pridáme mlieko a šťavu z citrusov a napokon aj krúpy. Premiešame. Vylejeme do veľkej zapekacej misy,a lebo do malých misiek na creme brule. Zapekaciu misu vložíme do väčšieho plechu, do ktorého nalejeme v kanvici uvarenú vodu. Pečieme vo vodnom kúpeli cca 45 minút.
Môžete dozdobiť pomarančom či kokosovým mliekom. Mňe osobne veľmi chutil na druhý deň, keď bol nákyp vychladený v chladničke.