Moja nová láska. Vznikla po Vianociach, kedy som podľahla chuti vaječného likéru a začala som ho varievať doma. Ostalo mi 6 vaječných bielkov a tak som skúsila upiecť túto ľahkú a naozaj jednoduchú tortu. Najlepšia je s malinami a čučoriedkami.
V región, kde som vyrastala bolo bežné, keď sa na oslavy robili penové torty. Išlo o sušené plátky z bielkov a cukru a medzi ne sa vrstvil čokoládový krém. Najradšej som mala, ak bol tento čokoládový krém horký a v ústach som si nechávala na jazyku rozpustiť obe chute naraz. Slabku bielu a horkú kakaovú. Neuveríte, ale aj teraz keď to tu píšem sa mi tá chuť vynára. mňamka.
V penovej torte sa však využívajú bielka aj žĺtka. Pretože ten čokoládový/kakaový krém sa varí zo žĺtkov.
Keďže som ako oslávenkyňa mala upiecť tortu, tak som si povedala, že chcem Pavlovej tortu. V Prešove som ju ešte nepiekla, tak som mala o dôvod viac upiecť ju 🙂 a zároveň som uvarila aj viac ako liter vaječného likéru. Mala som len karamelové salko, tak chutil likér ako baileys.
Na torte sú 3 sviečky, lebo Riško bude mať v apríli 3 roky, tak nacvičoval sfukovanie sviečok. Bol to môj pomocník.
V pavlovej torte žĺtka nepotrebujete. Len bielka. A to riadne vychladené.
- 6 žĺtkov
- 300 g kryštáľového cukru
- 2 PL kukuričného škorbu
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 3 PL práškového cukru
- 150 g čerstvého bobulového ovocie
V miske si vymiešame bielka najprv samé, potom k pridávame cukor a miešame dotuha. Na záver pridáme kukuričný škrob.
Na dva plechy vystlane papaierom na pečenie si rozdelíme bielka. Ich dávam na rozmer cca 20 cm. Pričom jeden plát dávam o centimeter menší, ten pojde na vrch.
Oba pláty vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme 60 minút. Môžete si ich upiecť deň pred servírovaním torty.
Asi tak 2-3 hodinky pre servírovaním torty si ju naplníme. ja mám rada čerstvé koláčiky a torty, nie deň staré a najmä kvoli čerstvého ovociu je to lepšie takto v deň podávania.
Mascarpone si dáme do misy, pridáme cukor, premiešame a potom pomalinky mlievame smotanu a vyšľahávame. Musíte ju všľahávať pomaly, krém bude pekne hustý.
Niekto to robieva tak, že si najprv vyšľahá smotanu a tú vmieša do mascarpone, ale takto je to rýchlejšie a nemusíte umývať toľko misiek.
Ak milujete vanilku, pridajte aj vanilkový cukor, alebo zrniečka z vanilkového lusku, prípadne esenciu. Čo máte 🙂
Moja svorka mala návrh, že dobý by bol krém aj s instantnou kávou, alebo s holandským kakaom.
Krém si dajte do zdobiaceho vrecka. Bielkové pláty sú dosť jemné a krém pevný a tak je lepšie nanášať krém vreckom, ťažko s roztiera.
Ak nemáte vrecko, tak vstvite krém dvomi malými lyžičkami. Kvôpku pri kvôpku a potom jemne zarovnajte nožom. Dá sa to aj tak.
Aj sa vám plát prepadne, nič sa nedeje. Dieru zakryjete krémom.
Dávame to v poradí:
- väčší plát
- 1/2 krému
- ovocie
- menší plát
- 1/2 krému
- ovocie 🙂
Z tejto torty budete mať približne 12 porcií.
Odporúčam spotrebovať do 3 dní. Ale u nás sa zvykne zjesť do 24 hodín.