Chute a zvyky, zvyky a chute, si nesieme z detských čias. Kombinácie, ktoré sú pre každého svojské a niekto pri tom dvíha obočie si pripomíname aj v dospelosti. Je to náš únik mimo realitu (?) Spomíname, aby sme si pripomenuli nenútené destké časy? Možno. Ale to nevadí. Tak to v našom živote má byť.
Keď sme mali na obed ryžu s mäsom, pýtala som si od mamky cviklu. Ideálne v čo najmenšom poháriku. Tie malé poháriky mám rada dodnes. Zdajú sa mi viac sexi. Ale naspäť k cvikle. Pretože ryža rovná sa cvikla. Mám ju radšej ako zavárané uhorky. Cvikla však nie je len o sladokyslom náleve v hermeticky uzavrenom sklenom poháriku. Cvikla je výborna zelenina, ktorá sa hodí do rizota, šalátov, smooties, polievky, zapekaných jedál a na grile je tiež mňam.
Na 6 porcií potrebujeme
300 g uvarenej a na kocky nakrájanej cvikly
120 g fety
200 g bulguru uvareného v 400 ml vody (podľa návodu)
soľ
paprika
olivový olej
bazalkové pesto
Ako?
Ak nemáte uvarenú, dáme si variť cviklu. Dĺžka varenia zámeží od veľkosti, poslednú várku cvikly, ktorú pom potom postupne mínala do varenia som varila hodinu. Ja ju varievam v šupke a keď sa uvarí, necham z nej vybernúť paru a potom ju ošúpem. Tak sa vyhnem zafarbeným prstom.
Dáme sa variť bulgur. Kým sa varí. Nakrájame si cviklu a fetu. Nezabudnite bulgur osoliť. Potom už len zmiešame bulgur, cviklu a fetu. Osolíme, okoreníme a primiešame pesto a trochu olivového oleja.
Podávame takmer studené. Výbore chutí aj z chladničky, takže čo nezjete na večeru, zoberte si na obed do práce. Ak ste hladní ako vlci a potrebuje zasýtiť, pridajte si k tomu aj listy baby špenátu. Mužovi som k tomu dala aj kurací steak. Nech má mäso 🙂