Crème brûlée je môj obľúbený dezert. Záujem oň vo mne vzbudil film Amélia z Montmartru. Kvôli tomu som si aj kúpila flambovaciu pištoľ a prekutrala online stránky. Robievam ho doma, ale už som zo zvedavosti skúšala aj rôzne verzie v reštauráciách . Levandulový, passion fruit, … klasika je však klasika. Pocit, keď mi chutí viac ten môj homemade créme brulé mám rada.
Na 3 porcie potrebujeme
200 ml smotany na šľahanie
3 PL hnedého cukru
2 žĺtka
1/2 ČL vanilkovej esencie Dr. Oetker
2-3 PL hnedého cukru na karamelovú krustu
Vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Do hrnca dáme smotanu a esenciu, prípadne vnútro z polovice vanilkového struku. Zohrejeme, ake nevaríme. Ostavíme. Žĺtka vymiešame s cukrom, miešame cca 3 minúty. Prilejeme smotanu a miešame opať aspoň jenu minútu. Nalejeme do misiek, z vrchu pozberáme penu. Misky s krémom vložíme na plech a prilejeme horúcu vodu, aby siahla aspoň do výšky polovice misiek. Dáme piesť na 30 minút. Vyberieme a dáme do chladu aspoň an 2 hodiny. Potom vyberieme, poprášime rovnomerne cukrom, zvyšný cukro, ktorý sa neprilepí vysypeme preč z misky. Flambovacou pištoľou rovnomerne zapekáme, aby nám vznikla krásna hnedá cukrová kôrka.
Ak nemáte flambovaciu pištoľ, pomôže vám gril.