Citronový pečený cheesecake

Počula som zaujímavé tvrdenie. Vraj do „čískejku“ má ísť „čís“ a nie mascarpone. Preto je to čískejk a nie maskarpónkejk. Popravde, mne to celkom vyhovuje. Aspoň ušetrím. Pomyslela som si. A keď som takýto cheesecake upiekla a jedla, tak som si povedala, že čískejk je čískejk a kolač s mascarpone je zas iné kafé. 

Potrebujeme

1 balenie (150 g ) vanilkové venčeky

3 vajíčka

10 PL cukru

750 g jemného tvarohu (Kapucín)

1 PL kukuričného škorbu

1 ČL citrónovej esencie Dr. Oetker

4 pl citrónovej šťavy

1 mega veľká Rajo kyslá smotana, alebo mega veľký grécky jogurt

Pripravíme si formu, ktorú obalíme alobalom, pretože koláč budeme piesť vo vodnom kúpeli. Dáme si vyhrať rúru na 180 stupňov. Na dno formy dáme kekse, ktoré si najemno rozmixujeme tyčovým mixérom. Na to dáme plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním ingrediencií v poradí ako sú napísené. Ja som celú zmes ešte prešľa tyčovým mixérom, aby bola jemnučká a dôkladne premiešané. Takže dáme to opatrne na kekse a ohladíme. Dáme do väčšieho plechu, kde si dáme z kanvice prevretú vodu. Pečieme 50 mnút. Potom encháme aspoň 4 hodiny chladiť. Ideálne cez noc. Skladujeme v chladničke. Na to si urobíme citrónový puding, v Británii známa natierka Lemon Curd (milujem ju).

Na lemon curd potrebujeme:

1 vajíčko

3 pl citrónovej šťavy

4 PL cukru

80 g obyčajného masla

Uvaríme si krém /vajíčko, cukor a šťava/. Povaríme pol minúty a odstavíme z ohňa. Pridáme maslo a za stáleho miešania ho necháme rozputiť. Pudingom polievame rez cheesecake-u. Alebo natrieme na celý vrch.

DSC_0033-1

 

DSC_0050-1