Vyprážané zemiakové placky mám rada od detstva. Ten chrumkavý okraj zapečený do zlata snáď učaroval každému 🙂 Dosť často ich robivam a plním kuracím soté, ale niekedy mám na ne kuť len s majonézou, alebo kečupom.
Okrem zemiakových platiek som už na blog dala cuketové či kalerábové. Tiež veľmi chutný nápad. Cesto sa dá vyprážať, ale aj zapekať v rúre. No ten chumkavý okraj dosiahnete len pri vyprážaní. Takéto placky sú výborné ku krémovým polievkam namiesto pečiva, alebo k prívarkom.
Príbeh ako vznikli tieto placky
Jedného pekného dňa som si uvarila cviklu. Nemala som predstavu, čo z nej urobím. Plánovala som nejaký šalát. V tom mi však volal kamarát, ktorý sa sťažoval, že sa prejedol a vyvaľuje sa na gauči. Vraj jedol úžasnú kulajdu a placky. Placky? To mi viac netrebalo hovoriť. Predstavila som si zapečené chrumkavé okraje a už som šúpala zemiaky 🙂 Na obed boli placky s cviklou. Skúste. Výborné sú.
Potrebujeme:
300 g uvarenej a nastrúhanej cvikly
400 – 500 g surových najemno nastrúhaných zemiakov
1 – 2 strúčiky lisovaného cesnaku
1 PL soli, možno aj viac
čierne mleté korenie
1 celé vajíčko
múka na zahustenie vody, ktoú pustia zemiaky
olej alebo masť na vyprážanie
Z ingrediencií si pripravíme cesto. Presnú gramáž múky som nedala, lebo každý zemiak sa chová inak a vždy pustí rôzne množstvo vody. Uvidíte na základe konzistenie cesta. Na vymastenej panvici vyprážame placky s priemerom cca 10 cm. Ak placky chcete plniť kuracím soté, urobte placky s priemerom 20 cm. Nezabudnite potierať pancivu olejom. Aby boli kraje placky chrumkavé 🙂