Poznáte ten problém, keď cestíčko na filé nie je chrumkavé a nafúknuté? Ha. Túto nepríjemnosť som riešila aj ja. Ale po pátraní v starých knihách som našla tento super recept. Skúsila som, upravila a toto je výsledok.
Pre 3 – 4 osoby potrebujeme:
600 g filé z treskovitých rýb (6 kúskov)
7 g sušené droždie
60 ml teplej vody
150 g hladkej múky
150 ml piva
1 PL olivového oleja oleja
1 vyšľahaný bielok
múka so soľou na obalenie ryby
tuk na vyprážanie
domáce poctivé 2x smažené hranolky
zemiaky
tuk na fritovanie
soľ
Postup
Filé si necháme voľne rozmraziť. Pripravíme si cestíčko. Sušené droždie rozmiešame v teplej vode. Necháme nakysnúť. Primiešame hladkú múku, pivo a rastlinný olej. Necháme kysnúť aspoň polhodinu. Pred vyprážaním vmiešame do cestíčka vyšľahané bielko. Filé obalíme v múke so soľou. Ponoríme do cestíčka a následne vložíme do poriadne vyhriateho oleja. Oprážame z oboch strán až kým nezačne cestíčko naberať zlatý nádych.
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na hranolky. Osušíme utierkou. Vyprážame v dobre vyhriatom oleji. Po 10 minútach vyberieme na veľký tanier s kuchynskými utierkami. Necháme odkvapkať a vyprážame po druhýkrát do zlata.