Tento sa naozaj vydaril. Síce sa v tomto recepte cheesecake dlhšie pečie a je potrebné dosť veľa mascarpone, ale na oplátku si pochutí až 16 osôb. Tajomstvo je v tom, že je vláčny, nie je suchý, ale krásne krémový.
korpus:
125 g masla alebo palmarinu
70 g práškového cukru
210 g bezlepkovej múky
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
krém:
5 vajec
13 PL cukru
vanilkový struk
7 zarovnaných PL kukuričného škrobu
400 g kyslá smotana
1200 g mascarpone alebo Creme cheese
200 g šľahačková smotana (min 30 %)
Postup
Pripravíme si cesto na korpus. Dáme ho do chladničky na 20 minút. Potom ho rozvaľkáme medzi dvoma fóliami. Dáme na dno tortovej formy s priemerom 27 cm. Formu si aj obalíme v alobale, lebo keď pridáme krém, budeme piecť vo vodnom kúpeli. Ja dávam cesto len na dno, po bokoch nedávam. Poprepichujeme vidličkou a dáme piecť na 180 stupňov približne na 15 minút.
Všetky ingrediencie na krém postupne ako sú uvedené miešame v najväčšej mise akú doma máme. Zmes pomaly lievame na upečený korpus, mal by byť minimálne 1 cm pod úrovňou formy, lebo krém ešte narastie a mohol by vytiecť. Formu položíme do veľkého plechu, dáme do rúry a potom do plechu nalejeme do 1 – 3 cm výšky horúcu vodu z kanvice. Pečieme vo vodnom kúpeli 1 hodinu pri 175 stupňoch. Potom dáme plech s vodou preč a tortu pečieme bez vodného kúpeľa pri 160 stupňoch 30 minút. Kým sa v strede neprestane triasť. Potom na noc/na celý deň vložíme do chladničky stuhnúť. Zdobíme čerstvým ovocím a kvetmi. Posypeme jemne práškovým cukrom.