Bazový sirup

Keď udrú prvé horúčavy, stačí siahnúť do špajze a vybrať domáci bazový sirup – priliať ho do prefiltrovanej vody, pridať pár kociek ľadu a krúžky limetky. Vyložiť si nohy a užívať si leto.

Na 2 fľaše sirupu budete potrebovať

1,75 l prefiltovanej vody

1,5 kg hnedého cukru

3 citróny nakrájané na krúžky

šťava a dužina z 4 citrónov

25 kvetov bazy oklepaných od peľu.

 

Postup

Do hrnca dáme vodu a cukor, prevaríme. Za občaného miešania rozpustíme cukor a odstavíme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pridáme všetky suroviny a prikryjeme. Necháme na chladnom a tmavom mieste 2 dni.

Vyberieme bazu a citróny (rukami z toho vymačkáme sirup), preleneme do hrnca cez husté sitko a gázu a privedieme do varu. Varíme 10 minúty, počas toho penu z vrchu pozberáme lyžicou. Ešte horúce vlievame do fliaš .

Necháme vychladnúť na izbovu teplotu. Skladujeme v chladničke. Spotrebujeme do 6 mesiacov.