Baza čierna v gastronómii

Viete o tom, že baza čierna patrí v ľudovej medicíne k najcennejším prírodným prostriedkom?

Využitie bazy je jednoduché, chutné a pre zdravie taktiež prínosné. Tento rok som využila zatiaľ bazu troma spôsobmi. Ak ste stihli tento rok bazu zúžitkovať, môžete si porovnať recepty, prípadne sa inšpirovať o rok. Čo tento rok určite ešte stihnete je využitie plodov bazy, to bude pre mňa ešte len očakávaným experimentom a teším sa na to.

Sirup je overená klasika

Sirup je asi top. Jeho príprava je jednoduchá a využitie veľmi obľúbené. Ja som aj tento rok robila overený recept, ktorý nám veľmi zachutil. urobila som len výnimku, že som ho varila o 10 minút dlhšie, aby sa vyparilo čo zredukoval a ostal hustejší a sladší.

Receptu nájdete tu: BAZOVÝ SIRUP

 

Sušená baza

V knihách starých materí sa môžete dočítať o výborných účinkoch čaju pripravovaného zo sušenej bazy. tento nápad usušiť si bazu mi vnukol kolega, ktorý sa mi pochválil, že bol cez víkend zberať bazu na sirup a sušenie. Vŕtalo mi to hlavou a tak som sa do toho pustila, len čo som našla v knihe Z babičkinho receptára túto zaujímavú informáciu:

Pri nachladnutí, bolestiach hlavy, uší a pri pocitoch ťažoby na prsiach pijeme čaj s kvetov bazy čiernej. Pri bolestiach v krku si dáme obklad z bazových kvetov, ktoré sme pokvapkali octom. Pri silnejšej nádche bazové kvety povaríme s lyžičkou octu a roztok inhalujeme.

zdroj: kniha Z babičkinho receptára

Pričom v ľudovom liečiteľstve sa využívajú nielen sušené kvety bazy čiernej, ale aj sušené plody a šťava z čerstvých plodov. To by som chcela tento rok určite vyskúšať.

 

Bazový med

Recept na bazový med nájdete tu: BAZOVÝ MED