Voňala z neho celá kuchyňa. A preto ho mám rada hneď teplý. Lebo neviem vydrhžať, kým vychladne. Ale keď vychladne, odmenou bude pre vás chrumkavý karamel 🙂
Poznáte moje recepty. Sú jednoduché. Ak čo sa týka ingrediencií, aj postupu, aj použitých pomôcok. Tento raz som piekla koláč vo väčšej panvici, v ktorej bežne robím chilli con carne, alebo dusím hoväzdinku. Ideálne je, keď je panvica čo najhrubšia. A musí mať aj vyšší okraj. Ak koláč budete piecť v tenkej tortovej forme, nebude taký dobrý. To mám vyskúšané.
karamelový základ:
150 g masla
150 g hnedého cukru
2 banány
cesto:
100 g obyčajného masla
130 g cukru
1 ČL vanilkového extraktu
2 vajíčka
250 g kyslej smotany
220 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
trochu soli
mandľové lupienky
Postup
Do hrubej panvice, v ktorej zvyknete pripravovať dusené mäso dáme maslo a cukor. Necháme bublať na miernom ohni asi tak 3 minúty. Vypneme a vložíme priečne prekrojené banány. Oblejeme karamelom a na to pridávame po lyžiciach cesto.
Cesto si pripravíme veľmi jednoducho. Vymiešame maslo, cukor a vanilku. Primiešame vajíčka a smotanu a potom prisypeme múku, prášok do pečiva a soľ.
Cesto uhladíme a dáme piecť do vyhraiej rúry na 200 stupňov. Keď panvicu vložíme dáme rúru na 190 stupňov a pečieme 35 minút. Koláč vyberieme, necháme chvíľku odstáť a potom ho vyklopíme na podnos. Môžeme podávať ihneď s domácou šľahačkou a zmlzlinou, ale výborný je aj vychladnutý. Vrch koláča posypeme na scuhej panvici opraženými mandľovými lupienkami.