Tieto syrové chlebové pampúšiky, ktoré sú v latinskej Amerike niečo také známe a bežné, ako u nás šišky si môžete pripraviť aj vy doma. Ponúkame vám 2 možnosti ako si ich pripraviť.
8 krokov ako si doma upiecť Pão de queijo
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov. A pripravíme si dva plechy s papierom na pečenie.
- Uvaríme 1 hrnček mlieka a pol hrnčeka oleja: Do hrnca dáme mlieko, olej a 1 ČL soli. Pomaly ohrievame. Odstavíme z ohňa len čo uvidíme veľké bubliny.
- Pridáme tapiokovú múku: Ešte do veľmi teplého mlieka prisypeme 2 hrnčeky tapiokovej múky a premiešame drevenou varechou. Cesto bude želatínové a môže mať sem-tam hrudky.
- Cesto ideme chladiť a miešať: Cesto premiestnime do misky stojanového mixéra vybaveného lopatkovým nadstavcom. (Prípadne môžete cesto dokončiť ručne varechou. Buďte ale pripravení na to, že si trochu zacvičíte.) Cesto niekoľko minút miesime pri strednej rýchlosti, až kým sa nevyhladí a dostatočne nevychladne, aby sme mohli podržať prst na ceste niekoľko sekúnd.
- Pridáme 2 vajcia: Mixér dáme do strednej rýchlosti mixovania a pridáme vajce po vajci. Až kým sa úplne nevstrebe do cesta. Je to podobné ako keď sa robí odpaľované cesto.
- Pridáme 1 a pol hrnčeka nastrúhaného syra parmezán. Rýchlosť mixéra necháme stále na strednej rýchlosti. Vsypeme nastrúhaný syr. Výsledné cesto bude veľmi lepkavé, pružné, mäkké. Nebude úplne hladké.
- Robíme „guľky“: Pripravíme si malú misku s vodou. Dvomi polievkovými lyžicami, ktoré si navlhčujeme vo vode tvarujeme „guľky“. Nemusia byť dokonalé. Nebojte sa. Ony sa zázračne pečením vytvarujú na guľky.
- Pečieme približne 15 – 20 minút. Kým nie sú od spodu hnedé. Jeme ihneď po upečení ešte teplé.
Alebo si Pão de queijo kúpte!
Druhou a menej náročnou možnosťou je kúpiť si Pao de queijo ako hotový hlbokomrazený produkt v obchode a dome vybrať kedykoľvek z mrazničky. Nerozmrazovať, ale ihneď dať do vyhriatej rúry a piecť 30 minút na 170 stupňoch. Prípadne pridajte pár stupňov a pečte kratšie.
Pão de Queijo sa vyrába v Prešove pod značkou Coška fajne.