Panenka po burgundsky {rýchla príprava}

Na hovädzie po burgunsky som nemala tento raz čas, lebo som prišla z práce hladná. Zachránila ma bravčová panenka. Večera bola do polhodiny. To by som si za rovnaký čas natrela chlieb a uvarila párky 🙂

Na 3 – 4 porcie potrebujeme

arašidový olej – prípadne môžete nahradiť slaninkou 🙂
500 g bravčovej panenky na väčšie kúsky + 2 PL múky + soľ a korenie
2 mrkvy na koliečka
2-3 PL pretlaku
200 ml červené víno výraznej chuti (burgundské)
300 ml zeleninový vývar (1/2 bujónovej kocky + voda)
1 cca 10 cm vetička rozmarínu
5 – 7 malých červených cibuliek na polovičky + 3 PL masla
250 g šampiónov
príloha: ryža basmati

Postup

Je to veľmi rýchle. Mäsko si nakrájame na väčšie kúsky, osolíme a okoreníme. Každý kusok obalíme v múke. Zvyšnú múku si necháme na zahustenie (ak bude treba na záver). Dáme na rozpálený olej a opražíme z každej strany. Pridáme pretlak. Potom víno a bujón. Prihodíme rozmarín, aby sa chuť vyvarila. Varíme na väčšom ohni bez pokrievky.

Medzi tým si dáme robiť ryžu basmati (1 diel ryže a 2 diely vody + soľ). Privedieme k varu a na miernom ohni varíme prikyté cca 15 minút – až kým sa voda nevyparí. Premiešame maximálne 2 razy.

Kým sa ryža a mäso varí, rozpustíme si a samostatnej panvici maslo. Opražíme na ňom cibuľky a potom pridáme aj šampióny. Podľa toho, aké sú veľké ich môžeme prekrojiť na polovice či štvrťky. Obsah pridáme k mäsku (aj s maslom). Vyberieme rozmarín. Ak je omáčka veľmi riedka, v troche šťavy a studenej vody rozmiešame cca 1-2 PL múky (tá ktorá nám zvýšila z obaľovania mäsa) a primiešame k mäsu. Povaríme minútku a odstavíme.

DSC_0135-1