Už som to robila mnohokrát, pečenú cviklu máme radi. Je to rýchla zdravá večera. Niekedy zvykneme pridať nielen cviklu, ale aj mrkvu či kareláb. Chuť pečenej cvikly a k tomu jemná pikantná chuť bryndze je niečo, čo musíte vyskúšať. Ako príloha sa k tomu ideálne hodí biela chrumkavá bageta a zelený šalát.
Na 3-4 porcie potrebujeme
2 cvikly s priemerom 10-13 cm
2 PL balsamica
soľ, korenie
7 PL repkového oleja
125 g Liptov Bryndze – môže byť aj údená
3 PL masla
šalát (rukola, poľný šalát, …)
Postup
Dáme si vyhriať rúru na 200 stupňov. Cviklu očistíme a nakrájame na 7 mm plátky. Každý jeden kúsok vymáčame v omáčke, ktorú si pripravíme: balsamico ochutíme soľou a korením a prešľaháme metličkou, potom postupne pomaličky lievame olej a popri tom miešame.
Kúsky dáme na plech (na pečiaci papier). Dáme do rúry na 20-25 minút. Sem tam rúru otvorte a kuchyňu dobre vetrajte, lebo pečenie balsamica je aromatické. Medzi tým si vymiešame bryndzu s maslom. Ak chcete môžete pridať aj bylinky (petržlenovú vňať, alebo tymián). Dáme do zdobiaceho vrecka a necháme pri izbovej teplote.
Upečenú cviklu vyberieme a necháme trochu vychladnúť.
A potom už servírujeme 🙂