Syrové suflé s rukolovým šalátom s opekanou slaninkou

Suflé so syrom Gruyére je jednoduché a zároveň výrazné. Výborne sa k nemu hodí zelený šalát. Skúste rukolový s opekanou slaninkou… a samozrejme pohár bieleho suchého vína.

Jedlo je hotové do hodiny (pečenie trvá 20 minút)

Na 3 – 6 porcií potrebujeme

4 lyžice čerstvého 82 % masla + na vymazanie misiek
2 lyžice jemne strúhaného parmezánu
3 lyžice hladkej múky
1 šálka plnotučného mlieka
1 šálka strúhaného syra Gruyére (dá sa kúpiť v Carefoure)
2 lyžice najemno posekanej pažítku + malá drsť väčších kusov do šalátu
soľ a ​čierne korenie
3 veľké vajcia, zvlášť bielky a žĺtky
1 lyžica extra panenského olivového oleja
1 lyžica balzamika
3 šálky baby rukoly
4 prúžky slaniny, nakrájané na 3 cm kúsky a oprazené do chrumkava

Postup

Predhrejte rúru na 200 stupňov.

6 misiek na suflé vymastíme maslom a vysypeme parmezánom. Dáme do mrazničky.

V hrnci dáme rozpustit maslo, necháme rozputiť a pridáme múku. Miešame asi jednu minútu. Potom prijeleme mlieko a miešame metličkou až kým to nezhustne na kašu. Keď je to husté a objaví sa bublanie, vypneme. Malo by to trvať do 2-3 minút. Dáme to do väčšej misy, vmiešame do toho nastrúhaný syr, pažítku. Osolíme a okoreníme. Vmiešame rozšľahané žĺtka. Po retinách primiešame tuhý sneh z bielkov.

Rozdelíme do misiek a dáme piecť na plechu na pečenie. Po 10 minútach, keď sa suflé nafúkne, znížime teplotu a ešte pečieme do hneda.

Kým sa pečie suflé, pripravíme si šalát. Olej a ocot vmiešame dokopy a pokvakpáme ním umytú naservírovanú rukolu. Na vrch dáme kúsky opraženej slaninky a podávame so suflé.

Odporúčam suché biele víno.