Quinoa (číta sa vraj „keen-wah“), ktorá pochádza z horských oblastí Južnej Ameriky, si ma získala. Dá sa ňou oživiť kuchyňa. Je použiteľná do šalátov, namiesto ryže či kuskusu. Ľahko sa kombinuje a s jej využitím existujú tisíce receptov. Na leto najlepšia…
Na 4 porcie potrebujeme
100 g quinoy (ja som použila mix bielej, červenej a čiernej), dá sa kúpiť aj samostatná biela, nielen mix
350 ml vody
soľ
1 plechovka čiernej fazule, ktorá obsahuje 280 gramov fazule zbavenej vody (majú v Tesco), alebo varená fazuľa
3 PL balsamica
0,5 PL sójovej omáčky
1 PL čerstvej limetkovej šťavy
1/4 šálky extra panenského olivového oleja
polovica veľkej/1 malá červená cibuľa, najemno nakrájaná na kocky
1 žltá paprika, nadrobno nakrájaná na kocky
1 hrsť nasekaných lístkov koriandra, alebo petržlenovej vňate
Postup
Quinou uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť. Ak chýba návod, ako v mojom prípade, tak varíme 100 gramov quinoy s 350 ml vody a soľou cca 15-20 minút. Potom odstavíme z ohňa. A ešte necháme postáť prikryté pokrievkou cca 5 minút. Potom dáme do hustého sitka a vymačkáme prebytočnú vodu.
Fazuľu zlejeme z vody, necháme poriadne odkvapkať v sitku.
Vo veľkej mise šľaháme ocot, sójovú omáčku, limetkovú šťavu. Prišľaháme olivový olej, ktorý prilievame malým prúdom. Pridáme čierne fazuľu, quinou, červenú cibuľu, žltú papriku a lístky koriandra. Ak treba osolíme, premiešame a podávame.