Ak máte dosť kuracieho a morčacieho mäsa, odporúčam králika. Je lahodný a nám veľmi zachutil. Bežne nájdete králika na červenom víne, ja som siahla po ružovom Cabernet Sauvignon a oplatilo sa. Jeho ovocná chuť príjemne obohatila chute a zabezpečila sviežosť, ktorú si toto mäsko počas leta zaslúži.
Na králika potrebujeme
2 PL arašidového alebo ryžového oleja
1 žltá cibuľa
2 stehná z králika
soľ a korenie
2 dcl ružového vína (odporúčané víno)
2 dcl prefiltovanej vody
1 veľká lyžica obyčajného masla
1 ČL kukuričného škrobu
Postup
Mäsko umyjeme, oprašíme zo všetkých strán, osolíme, okoreníme, podlejeme vínom a dusíme na miernom ohni. Obraciame a podlievame vodou. Pre dobre udusené mäsko, ktoré sa bude ľahko oddelovať od kostí, musíme dusiť aspoň 50 minút. Potom odstavíme. Šťavu zlejeme do vyššej sklenej nádoby, pridáma maslo a rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme 1 ČL kukuričného škoru. Dáme spať do panvice (bez mäsa) a privedieme do varu. Varíme cca 1 minútu. Ostavíme a podávame.
Na bylinkovú polentu potrebujeme
200 gramov kukuričnej krupice
750 ml filtrovanej vody
soľ
2 PL obyčajného masla + na vymastenie zapekacej misy či pekáčika
2 hrste čertvých nasekaných byliniek (petržlenová vňať, tymián)
Postup
Kukuričnú krupicu dáme do hrnca a nasucho opekáme, kým nezačne sladučko voňať. Potom za stáleho miešania pridáme všetkú vodu a privedieme do varu. Osolíme a zakryjeme. Každé 4 minúty premiešame. Varime 18-20 minút. Keď sa polenta odlepuje pri miešaní z kraja hrnca, je hotová.
Polentu dáme do zapekacej nádoby, ktorú sme nahrubo vymastili maslom. Uhladíme a necháme odstáť asi 3 minúty, potom potrieme rozpusteným maslom, do ktorého sme dali nasekané bylinky. Ešte chvíľku necháme dostáť a podávame.