Túto tortičku som piekla pred 3 mesiacmi. Našla som ju teraz v archíve. Avšak ešte teraz si spomínam ako chutila. Tieto kombinácie sa príjemne dopĺňajú a sú lahodné. Zároveň to nie sú žiadne exotické kombinácie alebo suroviny, ktoré by ste museli naháňať po obchodoch. Pretože osobne nemám rada, ak musím chodiť z obchodu do obchodu a hľadať ingrediencie.
Klasika je klasika
Exotické recepty ma niekedy lákajú, pretože má rada zmenu a nové nápady, ale sama sa ich snažím vždy poslovenštiť. Využívať suroviny, ktoré mám bežne doma. Tak je to aj s pekanovými orechmi. V každom väčšom obchode ich majú, ale už sa mi teraz stalo, že ani tam som ich nenašla. Preto sú vlašské orechy veľmi príjemnou náhradou. Pod zubami chrumkajú rovnako dobre 🙂
Pečiaca zmes
Toto bol experiment. Bežne pečiem poctivé koláče a sama si vyskladávam ingrediencie a takéto zmesi využívam len ojedinele. Lepšie povedané, toto je 3. raz. Musím uznať, že sa s touto zmesou dobre pracovalo. Bolo to rýchle a nemusela som nič vážiť. Také oživenie pri pečení. Pretože stereotyp ma ubíja. Ale tiež sa musím priznať, že sama by som si túto zmes nekúpila, ak by som je nedostala.
Maslové cesto
Tie mám veľmi rada, i kde teraz, keď dopíšem tento recept budem piecť olejovú piškótu s lesným ovocím, lebo mám pocit, že keď dávam maslo, cesto nie je také nafúknuté ako potrebujem.
RECEPT
ingrediencie:
125 g masla Melina
50 g hnedého cukru
125 ml mlieka
2 banány
2 vajíčka
50 g nasekaných pekanových orechov (alebo vlašských)
300 g zmesy na pečenie (napríklad 1 balenie piškotového cesta od Dr. Oetkera)
plnka:
450 g krémového tvarou od Meliny
1 vanilínový cukor
80 g bielej čokolády
na dozdobenie:
pekanové orechy a hobliny z bielej čokolády na ozdobu
potrebujeme:
2x tortová forma s priemerom 20 cm
Postup
V mise, alebo v kuchynskom robore vymiešame. Maslo cukor, vajíčka, mlieko, pečiacu zmes, rozpučené banány a nasekané orechy. Rozdelíme do dvoch foriem na pečenie. Ja som použila také malé s priemerom 20 cm, ale keby som tu tortu robila opäť, tak by som pokojne mohla použiť aj 24 cm. Podľatohot, či máte radšej torty vyššie, alebo širšie 🙂 Cesto bolo dosť vysoké a bolo ho dostatok. Pečieme 25 minút pri 180 stupňoch. Po vychladnutí natrieme krémom.
Použijeme jemný krémový tvaroh, vanilkový cukor a nastrúhanú a nasekanú čokoládu 1:1. Čiže strúhate a strúhate a keď si už idete postrúhať prsty, tak ju radšej nasekajte nožom 🙂
Ako vidíte vrch som potom pri servírovaní pokvapkala domácim karamelom. Pomer cukru, vody a smotany som už zabudla. Ja to robievam vždy od oka 🙂 ale už si to musím niekde zapísať, ale párkrát sa mi už stalo, že bol veľmi riedky 🙂 Sľubujem, e potom dám na blog!