Nedeľná klasika je kura. Už sme ho veľmi dlho nemali, lebo som obmedzila kuracinu, ale raz za čas, nezaškodí, najmä ak je z domáceho chovu. Alebo aspoň vychované na Slovensku 🙂 Kvalitu zistíte najmä podľa toho, že domáce kuriatko treba dlhšie piecť, mäsko je huževnatejšie a pevnejšie.
Čo potrebujeme?
1 kura prepolené na polovice
2 PL masla
1 PL horčice
1 PL medu
1/2 PL citrónovej šťavy
1/2 – 1 ČL sladkej červenej papriky
soľ
mandlové lupienky
menšie zemiaky v šupke
soľ
Postup:
Kuriatko osolíme zo všetkých strán a potrieme omáčkou, ktorú si pripravíme nasledovne: v hrnčeku rozpustíme maslo, primiešame horčicu, číry med, šťavu, papriku a 2 štipky soli. Prikryjeme alobalom a dáme do vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme 30 minút. Odkryjeme, potrieme opäť, dáme kožou dole a zapekáme bez alobalu 20 minút. Po 20 minútach dáme kožou hore, potrieme zvyšnou omáčkou, posypeme mandlovými lupienkami a zápekáme 20 minút a potom dalších 15-20 mint s predvarenými zemiakmi (Uvaríme si malé zemiaky v šupke. Keď su mäkké, zlejeme, prekrojíme na polovice, dáme na plech a osolíme).
Podávame so zeleninovým šalátom.