Strukoviny teraz jedávam častejšie. I keď mám pocit, že šošovicu asi celý život :-D. Jedna z mojich obľúbených polievok z detstva je krémová šošovicová s párkom. Okrem hnedej a červenej sem-tam prestriedavam aj čiernu. Je dobrá nielen do šalátov, ale zistila som, že je z nej veľmi chutná polievka. Má plnšiu orieškovú chuť ako hnedá, aspoň ja mám ten pocit. Do strukovinových polievok bobkový list nedávam. Nevonia mi. Na zmiernenie nepríjemného nafukovanie v črevách a plynatosť pri jedení strukovín môžete použiť aj saturejku, alebo rascu. Ja som dala čiernu rascu. Chutí mi viac ako hnedá.
2-3 porcie:
3 zemiaky
pol hrnčeka čiernej šošovice
trochu vody
1 PL čiernej rasce
soľ
mlieko
1-2 PL špaldovej múky
2 vajíčka
petržlenová vňať
Postup
Do hrnca dáme premytú šošovicu, zalejeme vodou, pridáme rascu a soľ. Varíme 5 minút. Potom pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky. Voda je len do úrovne zemiakov. Varíme do mäkka. Prilejeme mlieko. Pred dovarením rozmiešame múku v mlieku a vmiešame do polievky. Privedieme do varu. Dosolíme ak je treba. Na panvici si urobíme volské oká, ktoré položíme na vrch polievky. Posypeme nasekanou vňaťou.