Cez víkend sme boli u našich. Pár dní predtým padli do telefónu otázky, čo by sme si radi dali. Zahmkala som, že to je jedno. Ocino si rozkázal fazuľovú. Tak bola fazuľová. Nenamietala som, lebo som mala chuť na poctivú a krémovú. Keď ju mamka začala variť, bolo v pláne urobiť ju ako vždy. NO v tom som prišla k hrncu ja a všetko sa zmenilo 🙂 Nedala som do nej zemiaky, ALE kvaku. Musím povedať, že bola iná! Nie úplne, ale bola viac nasladlá, a chuť kvaky veľmi dobre doplnila a zjemnila výraznú chuť fazuľe.
Prekvapenie týždňa: Fazuľová polievka s kvakou sa mi zdala sladšia. Keď som si pozrela kalorickú hodnotu zemiakov a kvapy, bola som prekvapená! Zemiaky majú na 100 gramov 41 g sacharidov a kvaka len 7,3 gramov! A pritom som mala pocit, že je oveľa, oveľa sladšia ako zemiaky 🙂
Pre 4 osoby potrebujeme:
2 hrnčeky hnednej sušenej fazule
2 hrňceky vody + podľa potreby
kože zo slaninky (určite odporúčam, lebo dochutia a vôňa je neopakovateľná/
bobkový list
200 g mrazenej kvaky od www.rybazilina.sk kúpite v 1 kg balení (už ošúpanú a nakrájanú na kocky)
1x 33 percentná smotana
2 PL repkového oleja + 2 PL múky
mlieko podľa potreby
soľ a korenie
chilli
ocot podľa chuti
Postup
Prvé 4 ingrediencie (fazuľu, vodu, kože a bobkový list) varíme pod pokrievkou až kým fazuľa nie je mäkká – ak varíte v tlakovom hrnci je to rýchlejšie, inak to trvá aj hodinu a pol či dve, záleží od fazule. Priebežne dolievame vyparenú vodu. Potom pridáme kvaku. Keď je kvaka uvarená, zalejeme smotanou. Urobíme sa zápažku – na panvicu dáme olej, prisypeme múku, urobíme zápažku, ktorú cez sitko vmiešame do polievky. Dolievame pomaly mlieko podľa potreby. Každý má rád inú hustotu polievky. Privedieme do varu. Dochutíme soľou a chilli. Odstavíme. Kto má rád, môže si dať aj ocot.