K rybe najčastejšie servírujem hranolky, varené zemiaky alebo zemiakovú kašu. Ryža je podľa mňa katastrofa, vôbec sa mi k rybe nehodí {och-joj! Spomienky na stredoškolský lyžiarsky výcvik ožili a pred očami vidím rybu s ryžou v reštaurácii na Donovaloch. Och-joj.} Uvažovala som chvíľu nad karfiolovým pyré, ale napokon som pripravila kvaku.
Obed či večera pre 4 osoby
ryba:
1 balenie (750 g) filiet ostrieža červeného bez kože od RYBA ŽILINA
100 g obyčajného masla
soľ a korenie
príloha:
500 g kvaky (vybrala som z mraziaku už nakrájanú a hlbokomrazenú kvaku od RYBA ŽILINA)
soľ
korenie
1 strúčik cesnaku
vetvička rozmarínu
vetvička tymiánu
80 ml olivového oleja
1 nadrobno nakrájaná šalotka
holandská omáčka:
3 žĺtka
šťava z polovice citróna
150 g masla
soľ a korenie
podľa potreby 4 PL sladkej smotany
postup
Rybu rozmrazíme. Dáme na maslom vymastený plech, posolíme a okoreníme, na flety dáme plátky masla a pečime vo vyhriatej rúre na 190 stupňov cca 20 minút. Pozor aby rybka neobschla.
Dáme si variť kvaku, zalejeme ju vodou, osolíme, okoreníme, pridáme strúčik cesnaku, vetvičku rozmarínu a tymiánu. Po 15-20 minútach / keď je uvarená ju scedíme, vyberieme bylinky a cesnak. Pridáme na oleji opraženú šalotku. Ak sa Vám zdá kvaka suchá, ešte pridajte maslo. Osolíme a okoreníme.
Kým sa kvaka varí a rybka pečie, urobíme si holandsku omáčku. Ak sa Vám nechce, zachráni to majonéza či dressing 🙂 Vo vodnom kúpeli nad parou prešľaháme žĺtka so šťavou z citróna. Pridávame po kockách maslo a šľaháme. Osolíme a okoreníme. Keď je omáčka veľmi hustá pridáme smotanu. Odstavíme. Mne trochu ozelenela 🙁 asi kvôli tomu citrónu 🙂