Sú dni, keď rozum ovládne chute! Keď moje ruky podvedome siahajú po zdravších potravinách. V taký deň som upiekla tento mrkvičkový koláč. Úplne ľahko si viete predstaviť kombináciu sladuškej mrkvy s orechami, vyšľahanými bielkami a pohánkovou múkou. Mäkký koláčik preliaty mangovým sladoko-kyslým pyré…. hm-mňam. Tak skúsite?
Potrebujeme:
4 žĺtky
1 ČL škorice
1 ČL citrónovej kôry (ja mám vždy po ruke takú tú v minivreckách od Dr. Oetkera)
110 g kokosového cukru alebo 4 PL medu (voliteľné)
štipka soli
230 g uvarenej mrkvy nastrúhanej najemno
130 g mletých vlašských orechov
20 g pohánkovej múky + na vysypanie formy
1 ČL kypriaceho prášku
4 vyšľahané bielka (dajte si záležať, oplatí sa)
maslo na vymastenie formy
mangové pyré (polotovar z obchodu) alebo topinamburový sirup
Postup
Uvaríme mrkvu. Domäkka, ale aby bola dostatočne pevná na to, aby sme ju postrúhali. Vyhrejeme si rúru na 180 stupňov. Žĺtka vymiešame s cukrom, škoricou a citrónovou kôrou. Pridáme najemno nastrúhanú mrkvu, orechy, múku s práškom. Primiešame bielka. Dáme na maslom vymastenú a múkou vysypanú formu. Pečieme 40 minút.
Servírujeme preliate s mangovým pyré, alebo polejte topinamburovým sirupom.