Mrkvová torta (carrot cake)

Receptov je mnoho, ja odporúčam tento.

Na kejk potrebujeme

5 vajíčok

1 hrnček hnedého cukru

1 PL vanilkovej esencia Dr. Oetker alebo vanilkový cukor Dr. Oetker

2 hrnčeky polohrubej múky

2 ČL sóda bikarbóna

2 ČL prášku do pečiva Dr. Oetker

1 a ¼ hrnčeka olivového oleja

3 hrnček nahrubo nastrúhanej mrkvy (cca 6 ks)

1 hrnček mandlí – lupienky

štipka soli

 

Poleva

500 ml mascarpne (2 balenia)

šťava z pol citróna

3/4 hrnček práškového cukru

2 PL obyčajného masla

 

Postup

Predhrejeme rúru na 180 stupňov. Maslom vymastíme tortovú formu. Vo veľkej mise vymiešame vajíčka, soľ, cukor, vanilkový cukor alebo vanilkovú esenciu. Potom pridáme múku, sódu a prášok do pečiva, olivový olej. Nakoniec nastrúhanú mrkvu a mandle. Hmotu dáme do formy a pečieme 1 hodinu. Špáradlom kontrolujeme, či je v strede upečená. Potom odstránime formu, necháme vychladnúť a niťou prepolíme na dve časti. Keď je to vychladnuté, 1/3 plnky plníme a zvyšok dáme na kraje a vrch.

Vrch posypene mandlovými lupienkami.