Pre čilimaniakov tu mám tip na túto chilli polentu. Výživnú večeru, ktorá zasýti, ale nezaťaží trávenie na celý večer – teda, ak viete stráviť pikantné jedlá 🙂
Palenta má neutrálnu chuť a tým pádom sa veľmi dobre kombinuje s obľúbenými surovinami. Krémova konzistencia polenty, ktorú zvýrazní maslo sa veľmi krásne dopĺňa s výrazným chilli. Ak je to pre vás „silná káva“ skúste len bylinky.
Na prípravu 4 – 6 porcií potrebujeme:
1 a 1/2 hrnčeka polenty
3 hrnčeky vody
soľ
chilli papričky, sušené alebo čerstvé byliny
soľ a korenie
maslo (kopec masla)
Postup
Polentu uvaríme podľa postupu na obale. Vyhodila som obal, takže už neviem koľko minút sa varí polenta vo vode. Základ je, predtým ju na sucho opražiť. Krásne vonia. Ako keby ste boli v Južnej Amerike. Ja som síce v Južnej Amerike ešte nebola, ale takto nejako podľa mňa môže voňať, keď praží slnko a povieva vánok 🙂
Takže… opraženú polentu zalejete vodou, prikrijete pokrievkou a varíte na miernom ohni. Ja som dala aj štipku soli. Sem tam premiešate a potom ju vyklopíte na maslom vymastenú zapekaciu misku. Vrch uhladíte a potriete maslom. Nešetrite ním. Polenta ho trochu vypije.
V miske si rozmačkáme chilli s bylinami a soľou. Primiešame roztopené maslo a túto pochutinku navrstvíme na vrch polenty. Môžeme hneď podávať. Ak máte doma mäsožravcov, môžete im túto polentu servírovať ako prílohu. Ja som si k tomu dala uhorkový šalát len so soľou a korením (to je to bledo zelene vpravo).