Slnko sa prediera cez žalúzie až do stredu kuchyne a siaha na miesta, kde sa počas roka inak nedostane. Kuchyňa pôsobí inak. Romantickejšie. V rúre už vonia sladké cesto a cítim aj cukor. Sladká chuť je ako magnet. Cieľom môjho nového experimentu je vyskúšať novú verziu kysnutého cesta. Jemnejšieho, nadýchanejšieho a maslovejšieho. Milujem maslové cestá.
Toto cesto sa viackrát prekladá maslom a zároveň krásne rastie a rastie a rastie. Preto je po upečení krásne vláčne, presiaknuté maslom a voňavé ako nebo.
Cesto:
150 ml mlieka + 1 sušené droždie + 1 PL hnedého cukru + 1 PL múky (kvások)
400 g hladkej špaldovej múky
100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
1/2 ČL soli
2 PL práškového cukru
1 žĺtok
200 – 250 mlieka
——————-
50 g studeného + 100 g rozpusteného masla
1 marcipán (150 g)
jablková plnka: 2 – 3 jablká + 1 PL hnedého cukru + 1 PL Zlatý klas
na posýpku: 90 g celozrnnej špaldovej múky + 55 g hnedého cukru +1/2 ČL mletej škorice + 55 g obyčajného masla
mandľové lupienky
——————-
Príprava cesta si vyžaduje čas. Aspoň hodinu. Ideálne hodinu a pol. Najprv si urobíme kvások. Ktorý následne s ostatnými ingredienciami vypracujeme na cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť aspoň 30 minút. Stačí tak krátko, pretože ešte bude mať dosť priestoru na kysnutie.
Vyhrejeme rúru na 180 stupňov.
Cesto si rozvaľkáme na hrúbku 3 cm a pokrájame naň tenké plátky masla (50 g). Poskladáme a opakujeme, ale teraz už natierame rozpustené maslo (100 g). Cesto nám bude postupne kysnúť. Keď maslo minieme. Cesto si rozvaľkáme na výšku 7 mm a vykrajujeme kruhy, ktoré vložíme do maslom vymastených tartaletkových foriem. Rovnomerne rozmačkáme. A vyložíme rozvaľkaním marcipánom. Na marcipán dáme jablkovú plnku a na ňu posýpku. Posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 15 – 20 minút.