Keď udrú prvé horúčavy, stačí siahnúť do špajze a vybrať domáci bazový sirup – priliať ho do prefiltrovanej vody, pridať pár kociek ľadu a krúžky limetky. Vyložiť si nohy a užívať si leto.
Na 2 fľaše sirupu budete potrebovať
1,75 l prefiltovanej vody
1,5 kg hnedého cukru
3 citróny nakrájané na krúžky
šťava a dužina z 4 citrónov
25 kvetov bazy oklepaných od peľu.
Postup
Do hrnca dáme vodu a cukor, prevaríme. Za občaného miešania rozpustíme cukor a odstavíme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pridáme všetky suroviny a prikryjeme. Necháme na chladnom a tmavom mieste 2 dni.
Vyberieme bazu a citróny (rukami z toho vymačkáme sirup), preleneme do hrnca cez husté sitko a gázu a privedieme do varu. Varíme 10 minúty, počas toho penu z vrchu pozberáme lyžicou. Ešte horúce vlievame do fliaš .
Necháme vychladnúť na izbovu teplotu. Skladujeme v chladničke. Spotrebujeme do 6 mesiacov.