Po tom, ako si dvakrát nabral a dojedol, povedal tie najkrajšie slová, ktoré tak rada počujem: „Boli to najlepšie francúzske zemiaky, ale som jedol…“ Boli síce neklasické, pretože namiesto klasickej diétnej salámy či špekačky, ktoré tam väčšina gazdiniek dáva, sme dali oravskú slaninu a kuracie prso, plus ešte to, že 16 % kyslú smotanu nahradil Creme fraiche ( tj. 33 % kyslá smotana francúzskeho typu) a pri vylepšeniach sme neskončili. Okrem klasických zemiakov sme pridali aj batáty a oživili sme to aj cibuľou… Balada.
Mám rada naše varenie 🙂 vždy si tam každý z nás pridá niečo navyše, na čo ma chuť a nahradí jednu či dve ingrediencie, nech je sranda. Sú s tým spojene diskusie, na ktorých sa často zasmejeme, ale aj chytíme za slovo. Také bolo naše varenie francúzskych zemiakov v piatok po práci. Mňam.
Ako si urobiť vylepšené zapekané zemiačiky už do 50 minút?
800 g malých zemiakov uvarených v šupke
1 ks (cca 250 g) batát ošúpaný, nakrájaný na kocky a uvarený v osolenej vode
2 stredne veľké cibuľe nakrájané na polkrúžky
oravskej slaninky nakrájanej na plátky s hrúbkou 2-4 mm
1 kuracie prso nakrájané na kocky
soľ a korenie
Smotanová zmes: 2 vajíčka + 1 créme fraiche (200 g) + soľ a korenie
POSTUP: Kým sa zemiaky a batáty varia, na panvicu si dáme slaninku, keď pustí tuk, pridáme cibuľu a 2 minútky opražíme. Odstavíme a dáme do veľkého pekáča, kde budeme všetko zmiešavať. Potom si na tej jemne omastenej panici opečieme nakrájané kuracie mäsko. Osolíme a omoreníme. Opekamé cca 5 minút. Tiež pridáme do pekáča.
Pripravíme si smotanú zmes, vajíčka prešľaháme, osolíme a okoreníme, vmiešame creme fraiche.
Keď sú zemiaky uvarené (cca po 15 – 18 minútach – treba skúsiť vydličkou), ošúpane a nakrájame na kolieska. Dáme do pekáča. Už len pridáme batáty (ktoré sa uvaria trochu skôr ako zemiaky) a dolosíme, zľahka premiešame, aby sa chute spojili. Zalejeme smotanovou zmesou a dáme na 17 minút do rúry pri 180 stupňoch.
Pri servírovaní môžeme posypať parmezánom, alebo nastrúhaným tvrdým syrom. Výborne sa k tomu hodí zeleninový šalát, alebo známa klasika – zaváraná uhorka 🙂